Hoe werken wij ...

Wij brengen gevraagd en ongevraagd adviezen uit over ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein aan de Gemeente Noordenveld. 

De adviezen worden opgesteld door de leden van de Sociaal Maatschappelijke Adviesraad Noordenveld (SMA Noordenveld). Vanuit hun kennis en ervaring komen zij tot een advies aan de gemeente. Dat kan niet zonder de doelgroepen die heel direct met het advies te maken krijgen er zo goed mogelijk bij te betrekken. Uiteindelijk zal hun stem in het advies moeten doorklinken. Om dat te kunnen waarmaken kent de SMA contactpersonen. Dat zijn vertegenwoordigers van belangenorganisaties uit het veld die, zodra er een advies voor hun doelgroep ter sprake komt, gevraagd worden mee te denken.

Daarnaast wordt iedere adviesaanvraag door de gemeente gepubliceerd op de gemeentepagina's van de plaatselijke weekbladen en op de website van zowel de gemeente als de SMA. Ieder die betrokken wil worden bij het opstellen van het advies kan zich melden en meedoen. We moeten het immers samen doen !!

Uitgebrachte adviezen worden gepubliceerd op de website van de SMA.

Door de overdracht van taken vanuit de landelijke overheid naar de gemeenten zijn er veel doelgroepen in het sociale veld waar de gemeente verantwoordelijk voor is en waar beleid voor ontwikkeld moet worden.

De leden van de SMA hebben dan ook allemaal één of meerdere aandachtsvelden in hun portefeuille zoals:

* Jeugd

* Ouderen

* Sociaal zwakkeren

* Verstandelijk beperkten

* Mensen met psychosociale problemen

* Lichamelijk gehandicapten

* Vrijwilligers/mantelzorgers

Het werken in het sociale domein is voor de gemeenten gebaseerd op drie wetten:

+ De WMO wet
+ De Participatiewet
+ De Jeugdwet

Per 1 januari 2017 heeft SMA besloten om de portefeuilleverdeling van de leden van de SMA in te delen in die drie wetten.
Enkele leden houden zich speciaal bezig met vragen die betrekking hebben op de wet die zij in portefeuille hebben. Er zijn afspraken gemaakt voor samenwerking wanneer het om zaken gaat die voor meerdere wetten van toepassing zijn.

Voor de WMO zijn verantwoordelijk: Jan-Harke Venema, Henk ten Broeke, Nicolyne van Wingerden, Leo van der Heiden.
Voor de Participatiewet zijn verantwoordelijk: Herman Schulting, Pieter van den Bosch, Ronald van der Meijden.
Voor de Jeugdhulpverlening zijn verantwoordelijk: Bert Kleijn en Loni Ris.

Het secretariaat zorgt ervoor dat eventuele vragen binnen genoemd sociaal veld bij de juiste personen terecht komen. Wij verzoeken u dan ook altijd het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken.

Om zaken goed op elkaar af te stemmen organiseert de SMA enkele keren per jaar een themabijeenkomst voor alle contactpersonen. Er kan ook een themabijeenkomst gepland worden specifiek voor één portefeuille.
De SMA wil een bijdrage leveren aan een maatschappij waarin we allemaal samen optrekken. Een maatschappij waarin iedereen kan meedoen en zelf verantwoordelijkheid neemt en krijgt.